Over Coldpalm

overcoldpalm

Coldpalm.nl is een initiatief van vader en zoon Jan en Troy Doedens. Midden jaren negentig wordt midden in de winter het eiland Mainau bezocht. Op dit botanische eiland in het meer de Bodensee groeien diverse palmbomen, die in de sneeuw staan! Door dit schouwspel ontstaat een nieuwe hobby, want ter plaatse worden zaden verkocht van de aldaar groeiende palmbomen, en de eerste zaden worden gekocht. Enkele maanden later komen de zaden op en is de hobby ontkiemt. Gedurende de jaren is de interesse in palmen verder uitgegroeid en is er in 2009 besloten een bedrijf te starten. Er werd een locatie gevonden waar de palmen en exoten kunnen worden uitgestald, en waar nieuwe zaailingen kunnen worden opgekweekt. Inmiddels is er ruim 3600m2 kasruimte in gebruik voor de opkweek van een groot assortiment palmen en exoten. Om onze planten kennis te vergroten besloot Troy in 2013 te starten aan de opleiding Horticulture - Applied plant research aan de HAS hogeschool, welke in 2017 succesvol werd afgerond. Naast het opkweken en verkopen van palmen en vele andere exoten houden wij ons ook bezig met onderzoek en veredeling van palmen. Hiervoor worden er regelmatig reizen gepland naar tropische oorden en schrijven wij artikelen in een wetenschappelijke context, hierdoor hopen wij ook bij te dragen aan de conservatie van palmen in hun natuurlijke omgeving.

De palmenfamilie (Arecaceae) is een bijzondere en zeer diverse plantenfamilie. Er zijn meer dan 2600 palmsoorten bekend en elk jaar worden er nog nieuwe soorten ontdekt. Naast de grote hoeveelheid aan palmsoorten bestaan veel soorten vaak ook nog uit vele verschillende variƫteiten. Palmen komen van nature voor op alle continenten behalve Antarctica. De meest noordelijkste palmsoort (Chamaerops humilis) groeit tot het zuiden van Frankrijk en de meest zuidelijke (Rhopalostylis sapida var. Oceana) op de Chatham eilanden ten oosten van Nieuw Zeeland. Palmen zijn altijd al erg belangrijk geweest voor de mensheid. Het aanzicht van dadelpalmen in de woestijn of kokospalmen op een eiland betekende beschutting, drinken en eten. Er bestaan vandaag de dag nog steeds culturen die volledig afhankelijk zijn van palmen. Maar ook in de moderne westerse wereld zijn palmen nog steeds zeer belangrijk voor onze manier van leven. Zo eten we allemaal bijna iedere dag palmen, zit het in onze brandstof, cosmetica of zelfs in onze meubels. Maar ook voor het klimaat zijn palmen essentieel, 6 van de 10 meest voorkomende plantsoorten in de Amazone zijn palmen. Deze 2 biljoen individuele palmen hebben een direct effect op het globale klimaat. De palmenfamilie bestaat ook uit recordbrekers met de grootste bloeiwijze met 24 miljoen bloemen (Corypha umbraculifera), de langste bladeren tot 25m (Raphia regalis), de langste stam meer dan 200m (Calamus sp.) en het grootste zaad tot 20kg (Lodoicea maldivica).

Wij zijn iedere zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur en u bent van harte welkom om een bezoek te brengen in onze kas. Ons bezoekadres is De Hoeven 3b, 5254 JV, Haarsteeg. Ons telefoonnummer is 06-43215146 en ons e-mailadres info@coldpalm.nl. Wilt u langskomen, maar lukt dit niet op bovengemeld tijdstip, maak dan even met ons een gerichte afspraak. Bent u tussenhandel, dan raden wij u aan een aparte afspraak met ons te maken, zodat wij u gericht te woord kunnen staan.

Madagascar 2017

La Gomera

Montage ambre

Magento 2 ontwikkeling door Converzo.nl