Palmen Informatie

Palmen Informatie

Kiezen!

Het is belangrijk dat u de juiste soort palmboom kiest. 
U moet hierbij vooral opletten dat een palm vrij groot en breed kan worden.
De meeste palmbomen dienen op een zonnige plek aangeplant te worden
maar sommige soorten zoals de meeste Trachycarpus soorten doen het ook prima in de
half schaduw. Op een beschutte plek is een Trachycarpus fortunei of nainital een erg goede keus en als u een open tuin heeft met veel wind dan komt een Trachycarpus wagnerianus beter tot zijn recht. Voor een mooi eindresultaat is het dus erg belangrijk welke soort u aanplant. Eisen Iedere palm heeft de volgende basis behoeften nodig: Zonlicht, Medium(grond), Water en erg belangrijke maar vaak vergeten: Voeding. Een palm in de volle grond heeft meestal voldoende aan wat de natuur hem geeft, al kan wat extra voeding soms geen kwaad bij zandgrond. Als kuipplant is het een ander verhaal. Een kuip droogt vrij snel uit dus zorg er voor dat er voldoende water aanwezig is. Ook dient er genoeg voeding gegeven te worden in een kuip. In de volle grond is er compost en bodemleven en als de grond arm is gaat de palm wel op zoek naar voeding met zijn wortels. In kuip is de palm begrensd, hier moet u dus goed op letten. Wij raden aan om de palm te bemesten met langzaam werkende voedingkorrels. Wat te doen in de winter? Bij het aankopen van een palmboom moet je realiseren dat er geen enkele palm bestaat die volledig winterhard is in Nederland. Met name de Trachycarpus soorten kunnen erg veel vorst verdragen en zijn erg makkelijk de winter door te krijgen maar er kan altijd een winter komen dat ze kapot gaan. Met name de eerste winter na aanplant is vaak de zwaarste voor de palm dus raden wij aan om hem een beetje te helpen. De beste tijd om een palm aan te planten is Maart - April - Mei. Juni en Juli kan ook nog maar dan moet er wel beschermd worden. Daarnaast moet er nog een belangrijke keuze gemaakt worden: Volle grond of in kuip. Sommige palmen zijn niet geschikt voor de volle grond en moeten in een kuip worden gehouden. De meeste Trachycarpus soorten kunnen worden gehouden als kuipplant of in de volle grond. Wij zullen altijd aanraden om ze in de volle grond aan te planten. Dit omdat de palmen dan sneller groeien en groter en voller worden. Ook raden wij aan om palmen in kuip vorstvrij te overwinteren of te isoleren omdat een kuip van alle kanten dicht vriest. In de volle grond kun je het beste de wortels beschermen. Dit doe je door een dikke laag stro of oud bladafval rond de stam te strooien. Dit mag gerust een laag van 30cm dik zijn. Dit zorgt ervoor dat de wortels van de palm niet bevriezen. Dit is balangrijk omdat bevroren grond uitzet en daardoor worden de wortels afgeknepen, met als gevolg uitdroging.
Verder kun je vliesdoek om de bladeren heen doen. Dit zorgt ervoor dat de palm niet in de volle wind staat maar laat toch lucht door en stoot tevens water af. Wij raden af om de palm met plastic of andere materialen te beschermen die geen lucht door laten in verband met schimmelvorming.
Let op! Er wordt vaak palmgrond aangeboden, maar trap hier niet in! Er zijn duizenden soorten palmbomen welke allemaal een ander type grond eisen en het is vaak nog overdreven duur ook. Wij raden aan om een goede kwalliteit potgrond te kopen. Twijfelt u er over welke grondsoort het best geschikt is dan kunt u ons hier over contacteren. Er wordt vaak vergeten dat er altijd gaten in de kuip of pot moeten zitten zodat het overtollige water weg kan!